Boeren, burgers en buitenlui. Maar dan anders!

De Historische Vereniging Alkmaar nodigde Alkmaarse kunstenaars, dichters en fotografen uit om zich te laten inspireren door het thema van Open Monumentendag 2017, ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Het resultaat is vanaf dinsdag tot en met zaterdag 5 – 9 september te zien in de Kapelkerk aan de Laat te Alkmaar. Iedere middag van 13 tot 17 uur, zaterdag van 10-17 uur. De toegang is vrij.

De fotografen zijn alle lid van de Alkmaarse fotoclub De Waag/De Horn.  Zij hebben het contrast verleden-heden als uitgangspunt gekozen. Bij oude foto’s uit het Regionaal Archief hebben zij steeds op dezelfde plek met dezelfde compositie het heden vastgelegd. Dat er vroeger meer boeren in Alkmaar te zien waren en tegenwoordig burgers en vooral veel ‘buitenlui’ wordt wel duidelijk.

Het Alkmaarse dichtersgilde sluit daar met groot afgedrukte nieuwe gedichten bij aan.

Enkele schilders brachten ook hun werk in: landschappen, impressies met drukbevolkte stadsgezichten, Taeke Kooy, Tabita Blok en Jaap Zomer. Tabita verwijst met een grote assemblage midden in de stad in een historisch monument uitdagend met gras en potten nadrukkelijk naar het buitenleven.

Een afwisselende expositie, die aan de stad in het kader van Open Monumentendag 2017 kan worden aangeboden mede dankzij de belangeloze hulp van de Kapelkerk en de Vest (expositiepanelen).

Zaterdag is er rond het middaguur ook een bezichtiging mogelijk van het 18e eeuwse Müllerorgel.