‘Tante Truus’ is met haar 28 kinderen veilig in Alkmaar aangekomen. Het beeld is dus klaar om geplaatst te worden op de Gewelfde Stenen Brug. “Het zou toch bij de Bathbrug aan het begin van het Fnidsen komen”, zien we u denken. Dat klopt, maar nadere inspectie van de gemeente leverde op, dat die plek verkeerstechnische- en funderingsproblemen geeft. De Gewelfde Stenen Brug is voor zo’n betekenisvol en monumentaal beeld natuurlijk een droomplek.

Deze plek is door de gemeente aangewezen en inmiddels klaar gemaakt voor de plaatsing, want de fraaie gaslantaarn moest er voor wijken. Er is ons verzekerd, dat de lantaarn een waardige nieuwe plek zal krijgen, elders in het centrum van de stad. Dat zal wel even duren, want de lantaarn wordt omgebouwd voor led-verlichting en dat zal wellicht een paar maanden tijd vergen.

De verhuizing van het beeld van Waardenburg (bronsgieterij Steylaert) naar Alkmaar was een zorgvuldige klus. Op een veilige plek wacht het beeld nu op de plaatsing en daarna de onthulling. Wanneer dat zal zijn weten we nog niet. Het zal afhangen van de ontwikkeling van de coronacrisis. Bij deze onzekerheid hebben we echter één houvast: het beeld is klaar, goed gelukt en veilig in Alkmaar. Hieronder een fotoreportage van de verhuizing op 17 maart jl. De dag ervoor, 16 maart, gingen de beide kunstenaressen, Annet Terberg-Pompe (links op de foto) en Lea Wijnhoven (rechts) bij de bronsgieter kijken of het beeld reisvaardig was.