Spannende verhalen uit Alkmaars verleden

Ieder mens komt in zijn leven voortdurend voor keuzes te staan: kies ik voor mijzelf of kies ik voor de ander? De hoofdpersonen in de historische verhalen in het boek ‘De Zeven Werken’ van André Nuyens kiezen belangeloos voor de ander. Zij verrichten een van de zeven werken van barmhartigheid.

Zes van de zeven werken van barmhartigheid worden vermeld in het evangelie van Mattheüs (25: 35-36). Deze zes werken zijn de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen, de zieken bezoeken & de gevangenen bezoeken. Het zevende werk, de doden begraven is pas in de Middeleeuwen toegevoegd. De Zeven Werken van Barmhartigheid was zeker ook een schilderij van de Meester van Alkmaar dat eeuwenlang in de Grote Kerk hing. Het schilderij werd in 1918 verkocht aan het Rijksmuseum, nog steeds tot onze grote spijt.

Deze zeven werken werden voor schrijver André Nuyens de leidraad toen hij op zoek ging naar boeiende gebeurtenissen uit Alkmaars verleden. Hij wilde elk verhaal graag koppelen aan een van de zeven werken van barmhartigheid, die historisch, maar ook verrassend actueel zijn.  Alle verhalen zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de geschiedenis van Alkmaar.

In de meeslepende verhalen spelen zowel kinderen als volwassenen een hoofdrol. Ze zijn dus geschikt voor kinderen én volwassenen. Zo krijgen jongeren én volwassenen ook een stuk Alkmaarse geschiedenis mee. Behalve het leesplezier is het doel van de schrijver ook belangstelling te wekken voor de prachtige monumenten in Alkmaar. Om die reden ook staat achter in het boek een stadswandeling door het hart van Alkmaar op basis van deze verhalen. Tijdens de wandeling wordt verteld waar in de stad personages verbleven en op welke plek gebeurtenissen uit de verhalen plaatsvonden zodat tijdens de wandeling heden en verleden samenvallen. Veel lees- en wandelplezier aldus in het historische hart van Alkmaar!

De Zeven Werken, André Nuyens, historische verhalen, hardcover, 235 blz.,
uitgeverij Cichorei, Amsterdam, € 16,95, verkrijgbaar in elke boekhandel.