Gebrandschilderde ramen Grote Kerk De Rijp
In de Grote Kerk van De Rijp bevinden zich 24 schitterende 17e eeuwse gebrandschilderde ramen. Veel van deze ramen zijn rond 1655 door omliggende steden geschonken, nadat een grote uitslaande brand in 1654 grote delen van De Rijp in de as had gelegd. Hierbij gingen 660 gebouwen in vlammen op. Ook de toren en het dak van de Grote Kerk gingen hierbij verloren.

Stichting Behoud Rijper Glazen

De onafhankelijke (niet-kerkelijke) Stichting Behoud Rijper Glazen verwerft financiële middelen t.b.v. het onderhoud en restauratie van de gebrandschilderde ramen. De stichting doet dit d.m.v. acties, donaties en sinds 2016 ook met de verkoop van speciale sfeerlichten met de toepasselijke naam “Rijper Glazen”.

Rijper Glazen: unieke sfeerlichten

Van delen van de gebrandschilderde ramen zijn afdrukken gemaakt op zware transparante folie, die als koker over een standaard longdrinkglas geschoven kan worden. Met daarin een waxinelichtje ontstaat een prachtig sfeerlicht. De collectie bevat momenteel 15 verschillende sfeerlichten.

Bijvoorbeeld met het ‘glas van Alkmaar’.

Wilt u ook zo’n glas, klik dan hier voor meer informatie.