Nassauplein

Jan Wils wandeling

Op maandag  25 april om 19.00 uur organiseert de Historische Vereniging Alkmaar een wandeling rond  de in Alkmaar geboren architect Jan Wils. Deze architect staat dit jaar centraal in het project “Alkmaarder op de Kaart”. Vooruitlopend op de uitgifte van een stadskaart met daarop wandel/fietsroute en levensbeschrijving van Jan Wils organiseert de Historische Vereniging Alkmaar een stadswandeling rond deze beroemde Alkmaarder. De wandeling voert u vanaf de geboorteplek naar een aantal door hem ontworpen huizen, waarvan er enige op de nationale monumentenlijst geplaatst zijn.

Al vroeg kwam hij onder de indruk van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Die invloed is ook in een aantal Alkmaarse huizen terug te vinden.

Ook maakte Jan Wils enige tijd deel uit van de kunstbeweging De Stijl, waarin hij o.a. met Theo van Doesburg samenwerkte. Een aantal panden in Alkmaar, zoals Huize De Lange, zijn het resultaat van deze samenwerking.

Hij kreeg zijn grote bekendheid door het ontwerp voor het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dit leidde in Alkmaar tot een ontwerp voor de bouw van de tribune in het sportpark.

Jan Wils-tribune Sportpark

Zowel in Nederland als in het buitenland  zijn veel gebouwen van Jan Wils gerealiseerd.

Verder maakte hij in Alkmaar o.a. tekeningen voor een garage, een brug en meubilair.

Er staat u dus een interessante wandeling te wachten waarin ook aan het werk van collega’s uit die tijd aandacht besteed wordt. Houdt u rekening met een pittige wandeling vanwege de verspreide ligging van de door hem ontworpen huizen.

De start van de wandeling op 25 april is op de hoek van Laat en Ridderstraat voor het V&D gebouw.

Aanvang 19.00 uur. Deelname is gratis.