Leden Waffen-SS na de oorlog in dienst van Nederlands leger

De Alkmaarse historicus Gerrit Valk zal op dinsdag 10 april 2018 een lezing verzorgen over zijn eind vorig jaar verschenen boek “Vechten voor vijand en vaderland”. De lezing vindt plaats na afloop van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Historische Vereniging Alkmaar in de Sociëteit aan het Varnebroek 31 te Alkmaar. De bijeenkomst  begint om 20.00 uur. De toegang is voor de leden is gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 3,-.

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog vond de bijzondere rechtspleging plaats. Collaborateurs en Nederlanders die voor Duitsland gevochten hadden, moesten zich voor de rechter verantwoorden. Sommigen vluchtten echter naar het buitenland of ontliepen op andere manieren hun straf. Velen wisten weer snel zich een plek in de samenleving te verwerven. Zo trad een aantal Nederlanders dat gedurende de oorlog voor Duitsland gevochten had, als vrijwilliger in dienst van het Nederlandse leger. Zij vochten met dat leger vervolgens mee in Nederlands-Indië en in Korea. Gerrit Valk heeft van dit bijzondere feit een studie gemaakt en er een boek over gepubliceerd. Hij verhaalt in zijn lezing over de motieven en ervaringen van deze bijzondere groep Nederlanders. En waarom waren zij – na hun strijd voor de Duitse vijand – welkom in ons leger?