Brederodejaar 2016 HC 29092016

Lezing Historisch Café Alkmaar over de familie van Brederode

De eerste lezing van het Historisch Café Alkmaar in het najaar vindt plaats op 29 september 2016. Carly Misset zal spreken over ‘De familie van Brederode; hoge adel van Kennemer bodem’.

Tussen de tijd van graaf Floris V en de eeuw van Rembrandt speelt de familie van Brederode op cruciale momenten een rol in de vaderlandse geschiedenis. Rumoer is daarbij nooit ver weg. Wapengekletter en politieke intriges, macht en hoogmoed, ontvoerde jonkvrouwen en reeksen buitenechtelijke kinderen, de geschiedenis van de Heren van Brederode biedt het allemaal.

De Ruïne van Brederode in Velsen-Santpoort is het stamslot van de gelijknamige Hollandse adellijke familie. Vanuit Kennemerland breiden de Brederodes vanaf eind dertiende eeuw als leenmannen en veldheren van de graven van Holland hun macht uit tot ver buiten de grenzen van het graafschap. Eén van de meest roemruchte leden van de familie, Hendrik van Brederode, heer van Bergen en Callantsoog, bijgenaamd de ‘Grote Geus’ is ook in de Alkmaarse geschiedenis geen onbekende.

Naast de imposante burchten en kastelen die de Brederodes laten bouwen, onderstrepen zij hun hoge afkomst en positie met opdrachten aan de beste kunstenaars van hun tijd. In het Brederodejaar 2016 staan samen met de kasteelruïne in Santpoort nog twee bijzondere monumenten extra in de schijnwerpers: het praalgraf van Reinoud III van Brederode in de Grote Kerk van Vianen en het grafmonument van Reinoud van Brederode van Veenhuizen in de Heerhugowaard.

Carly Misset is historicus, tekstschrijver, redacteur en tentoonstellingsmaker. Voor het Brederodejaar schreef zij het boekje ‘Een illustere familie, drie bijzondere monumenten. De Brederodes in Velsen, Vianen, Veenhuizen’.

De lezing vindt plaats in Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2 op donderdag 29 september en begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via bibliotheekkennemerwaard.nl of via 072-5156644. Let op: er kan alleen met pin worden betaald.
De toegangsprijs is € 7,50
Abonnees/leden/vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote kerk betalen € 5,-.

Historisch Café Alkmaar is een samenwerkingsverband van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk.