Ruim tienduizend Shoah-overlevenden en hun nakomelingen danken hun leven aan de Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller. Nu wordt er een documentaire gemaakt in de vorm van een interview met de kinderen, die nu (natuurlijk) op leeftijd zijn. Indrukwekkend en emotioneel. De makers Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn geven eenmalig tekst en uitleg bij de totstandkoming van deze inspirerende documentaire, met een blik ‘achter de schermen’, anekdotes van de opnamen en uiteraard een eerste blik op een paar van de ontmoetingen met de ‘Kinderen van Truus’.

Al meer dan twee jaar werken Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn aan een zeer omvangrijk, internationaal project: een documentaire over Truus Wijsmuller, één van Nederlands grootste oorlogshelden. Door haar daadkrachtige optreden werden vlak voor de Tweede Wereldoorlog rond de 10.000 voornamelijk Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije en Polen nog net op tijd in veiligheid gebracht, aan boord van de zogenaamde Kindertransporten.

Opmerkelijk is dat – veertig jaar na haar dood en tachtig jaar nadat deze reddingsoperatie begon – nooit eerder een documentaire over ‘Tante Truus’ (zoals ze door de kinderen werd genoemd) is gemaakt. Toch deed zij net zo belangrijk en heldhaftig werk als mensen als Oskar Schindler, Raoul Wallenberg en Nicolas Winton, die daarvoor – en volledig terecht – wél erkenning hebben gekregen.

Doel van de documentaire Truus’ Children is Truus Wijsmuller de plek in de geschiedenis te geven die ze verdient en tegelijkertijd de belangrijke boodschap door te geven dat wij allemaal ‘een verschil’ kunnen maken. De makers van Truus’ Children zijn in staat geweest de afgelopen 2 jaar nog 23 ‘kinderen’ terug te vinden die hun leven aan Truus Wijsmuller te danken hebben.

Met hulp van vele donaties en bijdragen van fondsen, gemeenten, andere instellingen en privé-donaties hebben de interviews met de teruggevonden kinderen – inmiddels allemaal tussen de 85 en 95 haar oud – voor een groot deel plaats kunnen vinden.

 


De financiering voor deze enorme internationale productie is al een heel eind, maar de makers zijn nog op zoek naar aanvullende financiële steun om deze historisch belangrijke en onafhankelijke productie te kunnen realiseren. Na afloop van de lezing spreekt burgemeester Piet Bruinooge over dit eerbetoon aan Truus Wijsmuller. Tevens heeft het publiek de gelegenheid geld te doneren voor de productie van deze film en/of de realisatie van het standbeeld van Truus Wijsmuller dat in Alkmaar geplaatst gaat worden.


 

Graag nodigen wij u uit om deze lezing bij te wonen, waarbij ook gelegenheid zal zijn in gesprek te gaan met de makers. De toegangsprijs bedraagt € 13,50 per persoon.

Reserveren: Filmhuis Alkmaar

Meer over de documentaire: www.truus-children.com

Lees hier meer over de HVA-actie voor de totstandkoming van een standbeeld van Tante Truus in Alkmaar!