Machteld Sijbrantsdochter gaat naar alle Alkmaarse scholen

Op 4 juni nam wethouder Elly Konijn het eerste exemplaar in ontvangst van Machteld Sijbrantsdochter. Leen Spaans, voorzitter van de Historische Vereniging Alkmaar, kwam samen met de drie auteurs het nieuwe onderwijsproject brengen. Het bestaat uit een boek, kaarten, afbeeldingen, vragenlijsten, het ontzetverhaal van Nanning van Foreest, een pen met daarin het beroemde polsstokbriefje en een usb-stick met een fotopresentatie.

Machteld, een jong schoolmeisje uit 1573, vertelt als ooggetuige, wat zij allemaal meemaakte rond de 8e oktober. Op een moderne manier, zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van onze kinderen, vertellen Jan Nachbar, Marlies ten Berge en Bert Muis het verhaal van de grote dreiging rond Alkmaar, als in 1573 de Spaanse legers voor de stadsmuren verschijnen. De Victorie van 8 oktober krijgt natuurlijk de grootste aandacht. Want daar gaat het de drie auteurs om. Dat de kinderen van onze stad dit zo belangrijke moment in onze stadsgeschiedenis kennen en begrijpen. De lesmap bevat dan ook veel achtergrondmateriaal zoals kaarten, afbeeldingen en foto’s. Vragen en opdrachten leiden de leerlingen door de gebeurtenissen van het verhaal heen. Ondertussen moet het voelen alsof Machteld een goeie vriendin van je is. Een bevlogen docent voor de klas kan het verhaal spannend voorlezen. De leerlingen kunnen enthousiast gemaakt daarna zelf onderzoeken wat er allemaal speelde in de stad.

De Historische Vereniging Alkmaar viert dit jaar zijn 90e verjaardag. Daarom deelt de vereniging enkele cadeaus uit in de komende maanden. Machteld Sijbrantsdochter is het eerste cadeau. Alle basisscholen van de stad krijgen nog voor de zomervakantie de fraaie lesmap. Die moet er voor zorgen, dat 8 oktober dit jaar voor de kinderen van de stad nog meer betekenis krijgt dan andere jaren.