“Ik heb recentelijk een mooi tegeltableau uit 1927 verworven. Het tableau is gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van aannemersbedrijf  Schiphorst&Philips te Haarlem, de bovenste afbeelding is van de V&D Alkmaar en de onderste afbeelding van een kerk, welke weet ik helaas niet.
Zou u mij eventueel kunnen zeggen of deze kerk ook in Alkmaar staat, of stond? Oh ja, vergat nog te vermelden dat het tableau is gemaakt door P.B.D. (Plateelbakkerij Delft, Hilversum )”.

Zo maar een vraag, zoals wij er elke week wel één of meerdere ontvangen. Wij laten u meegenieten. En we konden nog antwoord geven ook:

De toren van de St. Johannes de Doper in Haarlem is alles wat overbleef van de neogotische kerk uit 1903-1904 naar ontwerp van Jos Th.J. Cuypers en Jan Stuyt. De toren werd in 1925-1926 toegevoegd en is ontworpen door Jan Stuyt alleen. De kerk werd gesloopt in 1973 en vervangen door een moderne kerk zonder architectonisch belang. Die toren staat er dus nog, in 1973 enigszins gemoderniseerd. Locatie: Amsterdamstraat 57, Haarlem.

Doet dus denken aan ons zieltogende torentje in de Laat van de voormalige Dominicuskerk.

De conclusie mag worden getrokken, dat aannemerij Schiphorst & Philips niet alleen het V&D-gebouw realiseerde, maar ook die kerk St. Johannes de Doper. De firma werkte dus ook samen met befaamde architecten als Jos Cuypers (de zoon van Pierre Cuypers) en Jan Stuyt. Met Jan Stuyt heeft Alkmaar veel te maken gehad. Hij restaureerde ons stadhuis, ontwierp het St. Elisabeth Gasthuis en het mooiste deel van de Bloemwijk.

Op de afbeelding van V&D is goed te zien hoe het warenhuis bij de opening twee grote ingangen had, aan de Laat en aan Ridderstraat. En hoe mooi die etalage-overkapping was.

Met dank aan de inzender!