Dinsdagavond 21 januari 2020 werd in Amsterdam de Nederlandse vertaling van de Amerikaanse bestseller over Alkmaarse Truus Wijsmuller en de Transportkinder gepresenteerd. Op de foto’s staat links Meg Waite Clayton, de schrijfster, rechts is Jenny Tuytel, de schrijfster en speelster van het toneelstuk “Tante Truus en Mammie Mies”.

Jenny had de biografie van Truus Wijsmuller uit 1961 “Geen tijd voor tranen” meegenomen. Op een prominente plek staat het beeldje, verkleind model van het monument dat op 21 april in Alkmaar op de Mient zal worden onthuld. Er waren ca. 200 mensen. Wij hebben het verhaal over het beeld kunnen vertellen en de schrijfster uitgenodigd om naar Alkmaar te komen.

Ze wil heel graag en was zeer complimenteus over het beeld, ontroerd zelfs: “Eindelijk een charmant en treffend beeld van Truus, veel beter dan dat beeldje in Amsterdam. So many thanks to Alkmaar”. En nog meer aardige dingen. En een ontroerde oproep om het beeld te gaan bekijken, op de tafel en vanaf 21 april in het echt in Alkmaar. Ze wil graag uitgenodigd worden. Of dat lukt voor 21 april weet ze niet, maar in het andere geval doet ze haar best een keer in 2020 naar Alkmaar te komen. Wie weet waar het beeldje nog terecht komt in de wereld, want het boek is inmiddels in 22 landen uitgegeven en in 19 talen vertaald.


* Hierbij de ‘trailer‘ van het boek in de Amerikaanse versie.
* Inleiding door de directeur van de Anne Frankstichting.
* Amerikaanse recensies.
* De uitgever (Nederlands kantoor).
* De schrijfster.

Leen Spaans, HVA