Oud Alkmaar Prijs

In 1968 stelde de vereniging de Oud Alkmaarprijs in. Deze is bedoeld om personen of verenigingen te eren, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet om de doelstellingen van Oud Alkmaar (nu: Historische Vereniging Alkmaar) te verwezenlijken. De prijs omvat een certificaat en een geldprijs en sinds 1997 ook een gouden speld of broche met het verenigingslogo. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de algemene ledenvergadering. Het bestuur krijgt daartoe een gemotiveerd advies van een (vaste) commissie van vier ereleden van de vereniging. Hierbij een overzicht van de personen en instanties die in de loop der jaren de prijs ontvingen. 2023: 'Het geheugen van de Binnenstad' De Historische Vereniging Alkmaar heeft haar jaarlijkse Oud Alkmaarprijs tijdens de ALV van 20 april 2023 uitgereikt aan ‘Het geheugen van de Binnenstad’. Hiermee toont de Historische Vereniging haar waardering voor het werk van de redactie van dit tijdschrift dat vol zit met persoonlijke verhalen uit de eigen geschiedenis van en voor buurtbewoners.

De voorzitter van de commissie Oud Alkmaarprijs, Feyko Alkema, motiveerde de keze voor ‘Het geheugen van de binnenstad’ als volgt: ‘Op meerdere manieren wordt de geschiedenis van Alkmaar verteld, de Historische Vereniging doet dat via de lezingen, wandelingen en haar tijdschrift Oud Alkmaar, maar ook in de Monumentenloods staan de verhalen opgestapeld in rekken. Maar voor lokale geschiedenisverhalen zijn in Alkmaar ook andere podia, vaak in buurtkranten terug te vinden. Het gebied rond Luttik Oudorp en Verdronkenoord geeft hiervoor een tijdschrift uit: ‘Het geheugen van de binnenstad’, een tijdschrift vol persoonlijke verhalen gemaakt door en voor buurtbewoners.

Op de televisie worden elke avond verhalen verteld of het nu Boer zoekt vrouw, Spoorloos of DNA onbekend is, we zitten met miljoenen aan de buis gekluisterd om naar de verhalen te luisteren.

Fotobijschrift: Ron Janssen en collega van werkgroep ‘Het geheugen van de binnenstad’ ontvangen uit handen van voorzitter Carol Korringa de Oud Alkmaarprijs.

Ook op kleine schaal kunnen we naar verhalenvertellers luisteren. Oud-bestuurslid Annelies Janssen had in het tijdschrift Oud Alkmaar een vaste rubriek ‘Achter de voordeur’, waar uit de mond van bewoners uit Alkmaar persoonlijke verhalen werden opgeschreven.

Voor zulke kleine geschiedenisverhalen zijn in Alkmaar naast dat van de Historische Vereniging ook andere podia, vaak in buurtkranten terug te vinden. Het gebied rond Luttik Oudorp en Verdronkenoord geeft daarvoor een tijdschrift uit, ‘Het geheugen van de binnenstad’, een tijdschrift vol persoonlijke verhalen gemaakt door en voor buurtbewoners.

De Historische Vereniging is de Werkgroep Het Geheugen van de Binnenstad erkentelijk voor het bewaren van deze kleine geschiedenisverhalen. Daarom is de Oud Alkmaarprijs 2023 toegekend aan de Werkgroep ‘Het geheugen van de Binnenstad’.'[/vc_column_text][vc_separator color=”black”][vc_column_text]

2022: John Bier

De Historische Vereniging Alkmaar heeft haar jaarlijkse Oud Alkmaar-prijs uitgereikt aan de beeldend kunstenaar John Bier. Dit is afgelopen dinsdagavond bekend gemaakt tijdens Algemene Ledenvergadering in de Grote Kerk.

Er staan in Alkmaar meer dan 150 beeldhouwwerken in de openbare ruimte. In Alkmaar staan deze kunstwerken zomaar op straat. Helaas verdwijnen er ook door diefstal – brons brengt nu eenmaal veel geld op bij de oud ijzerhandelaar. “Alles van waarde is weerloos”, schreef Lucebert al. Een van de kunstenaars wiens werk in de openbare ruimte van Alkmaar staat is John Bier, die in 1936 geboren is en op 3-jarige leeftijd in Alkmaar komen wonen en nooit meer is weggegaan. Van 1954 tot 1958 heeft hij aan het instituut voor kunstnijverheid in Amsterdam, de latere Rietveld academie, gestudeerd.

‘Ik ben wars van gedetailleerd gepriegel.’

Hij is bekend als figuratief kunstenaar, een bekende uitspraak van hem is: “Ik ben wars van gedetailleerd gepriegel. Je moet zien wat een beeld voorstelt.” In Alkmaar heeft hij onder andere de volgende beeldhouwwerken voor de openbare ruimte gemaakt: de Sanering aan de gevel van de Amrobank in de Gasthuisstraat, de gevelsteen aan de brandweerkazerne, Ot en Sien bij de basisschool aan de Munnikenweg, het beeld Niels Holgersson aan de Muiderwaard naar aanleiding van het kinderboek ‘Nils Holgerssons wonderbare reis’ van Selma Lagerlöf uit 1906.

Voor het Waaggebouw de kaashandelaren, waar bekend handelaar Gerrit Kaper is afgebeeld. Op de Europaboulevard staat het beeld ‘De dwaze moeders’, waarvoor het comité ‘Anti-Fascisme’ het initiatief nam voor het oprichten van een gedenkteken in de strijd tegen het fascisme. De gemeente Alkmaar ondersteunde dit en beeldhouwer John Bier werd gevraagd een beeld te maken die zich liet inspireren door de dwaze moeders van het plein ‘Plaza de Mayo’ in Buenos Aires in Argentinië en hun niet aflatende protest tegen het fascistische regime en de verdwijning van hun kinderen. Op de Noorderkade staat het beeld van Adriaen Anthonisz van Alcmaer die behalve wiskundige ook burgemeester van Alkmaar en vestingbouwkundige was.

Beeld zwaar beschadigd

Ook buiten Alkmaar heeft John Bier zijn handtekening in de vorm van beelden geplaatst. Bekend is de strandvonder Simon Gutker in Camperduin. In 2015 tijdens de werkzaamheden aan de Hondsbosche Zeewering werd het beeld door een shovel zwaar beschadigd nadat het al eerder in 2011 beschadigd was door bronsdieven. Na reparatie is het beeld ruim honderd meter richting zee verplaatst, volgens beeldhouwer John Bier staat zijn beeld daar beter op zijn plaats.

Vanwege zijn prestaties heeft de Historische Vereniging Alkmaar de Oud Alkmaar-prijs dit jaar naar de 86 jarige, maar nog steeds actieve kunstenaar John Bier gaat, die zelf stelt dat pensioen niets voor hem is en zeker geen reden is om te stoppen. “Je komt zelfs nog tijd te kort.”

 

2021: John Ibink

De Historische Vereniging Alkmaar heeft op haar jaarvergadering van 13 april 2021 besloten de Oud-Alkmaarprijs 2021 toe te kennen aan John Ibink. De Prijs wordt, sinds 1969, jaarlijks uitgereikt aan iemand, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de historie van Alkmaar. Een jury die bestaat uit de ere-leden van de Historische Vereniging Alkmaar (Guus Breebaart, Magda van Amsterdam, Jan Beijer, Bert Muis, Piet Verhoeven, Leen Spaans, Feiko Alkema) doet een voorstel aan het bestuur van de HVA. Vorig jaar ging de prijs naar Harry de Raad voor zijn vele publicaties waarmee hij de kennis over Alkmaars historisch erfgoed heeft verbreidt.

John Ibink (rechts) met Leen Spaans.

Dit jaar kwam deze eer toe aan John Ibink vanwege zijn grote inzet en enthousiasme voor projecten die leidden tot behoud van Alkmaars stadsgeschiedenis en cultuur. Zijn inzet is vaak onopgemerkt gebleven omdat hij op de achtergrond wil blijven, als een anonieme mecenas. De HVA vindt dat hij het verdient om eindelijk erkenning te krijgen voor zijn rol als onbezoldigd ambassadeur van onze vereniging. De lijst van projecten waar hij als vrijwilliger betrokken is geweest is lang. Op deze lijst staat bijvoorbeeld het behouden van de schilderij Vox Populi voor de stad in 2015, het behoud van de Kapelkerk als kerkelijk gebouw in 2016, betrokkenheid en donaties aan boeken over de geschiedenis van Alkmaar, aan de herdenkingsstenen van de holocaustslachtoffers van de stad, aan het verwerven van het Grote Kerk schilderij van Ruysdael of aan het project Walk of History in de Langestraat. Bovendien is John Ibink vanaf 2019 een van de trekkende krachten van de commissie Beeld voor Truus Wijsmuller, waar hij zich met veel energie toelegde op het verzamelen van de benodigde financiële bijdragen.

Het gaat John altijd om de Alkmaarse geschiedenis en de Alkmaarse historische kunst. Hij zal een waardig houder zijn van de Oud Alkmaar Prijs.

2020: Harry de Raad

Wie kent hem niet? Harry de Raad ontvangt in oktober 2020 de prijs voor zijn vele bijdragen aan het verwezenlijken van de doelstellingen van de Historische Vereniging Alkmaar. Bijzonder: hij heeft in 2002 ook de Oud Alkmaar Prijs ontvangen, maar dit keer is de Oud Alkmaar Prijs voor zijn inzet en betrokkenheid bij het verspreiden van kennis en inzicht in de geschiedenis van Alkmaar. Hij heeft haast talloze artikelen geleverd voor ‘Oud Alkmaar’. Hij was steeds bezig onderwerpen te onderzoeken en zijn kennis over te dragen. Dit deed hij door lezingen te houden, boeken te schrijven, samen met anderen boeken te schrijven, en op vele manieren via zijn werk bij de Regionale Archief Alkmaar. Hij werkte aan projecten zoals het historisch atlas, het grote Geschiedenis van Alkmaar boek, het hofjes boek en het Grote Kerk boek. Bovendien zorgde hij ervoor dat mensen plezierig aan de projecten met elkaar samenwerkten en samenwerken.

2019: Christi M. Klinkert

Als curator van het Stedelijk Museum Alkmaar heeft Christi al vele verrassende tentoonstellingen op haar naam. Steeds weer brengt zij onbekende werken van oude Alkmaarse meesters tot leven met spraakmakende tentoonstellingen, fraaie catalogi en levendige lezingen. Zij heeft de afgelopen jaren met haar werk de kennis van de Alkmaarse kunstgeschiedenis ontegenzeglijk verrijkt. In het museum gaat het steeds om ‘teamwork’. De prijs mag daarom op velen rond Christi in het Stedelijk Museum Alkmaar afstralen. Maar met deze hulde spreekt ons bestuur zijn grote erkentelijkheid uit voor Christi’s aandeel hierin.

2019 bis: Marlies ten Berge en Jan Drewes

werkten lange tijd voor de redactie van het verenigingsblad Oud Alkmaar. Marlies van begin 2002 tot eind 2018 en Jan van eind 2004 tot medio 2018. Zij zorgden al deze jaren voor een aantrekkelijke, goed leesbare en wetenschappelijk verantwoorde inhoud. Beiden schreven zij daarnaast ook zelf vele artikelen.

2018: Boerderijenstichting ‘Vrienden van de Stolp’

ontvangt de Oud Alkmaar Prijs 2018 op 10 april jl. In dit jaar bestaat de stichting 30 jaar. Er is veel waardering van de Historische Vereniging Alkmaar voor de aandacht, die de Boerderijenstichting al deze jaren vraagt voor het behoud van de stolp. De Alkmaarse wethouder Anjo van de Ven ontving bij deze gelegenheid een bloemenhulde voor haar beschermingsbeleid van de Alkmaarse stolpen. Sinds de fusie in 2015 met Schermer-Graft-De Rijp zijn er meer dan 300 stolpen bij gekomen in onze gemeente. Alkmaar heeft er 100 aangewezen, die dit jaar gemeentelijk monument kunnen worden.

2017: Peter Bitter 

is in Alkmaar al heel lang stadsarcheoloog. Wat heeft Peter in die tijd de kennis van de geschiedenis van onze stad niet verrijkt! Werkelijk formidabel. In zijn kloeke publicatie “Schaven aan Alkmaar” van december 2016 doet Peter verslag van 25 jaar archeologisch werk voor onze stad, samen met zijn team en vrijwilligers sinds 1991. Tientallen publicaties van zijn hand of met zijn medewerking gingen daar aan vooraf.

2016: Jan van Baar,

Jan van Baar

vanwege zijn publicaties over de Alkmaarse geschiedenis, zijn educatieve projecten voor en met de schooljeugd en zijn ondersteunende werk bij de realisatie van de Alkmaarse Stolpersteine.

2015: Gerrit Valk,

vanwege zijn publicaties over de geschiedenis van Alkmaar, met name zijn boeken over Alkmaar in de Tweede Wereldoorlog.

2014: Joop Elsinga, vanwege zijn bijzondere monumentenfotografie en ondersteuning bij alle grote restauratieprojecten van de afgelopen 30 jaar

2013: Jan Roobeek, vanwege o.a. zijn inzet voor Kaeskoppenstad, De Craen, de Puienprijs

2012: Gerard Toorenburg, vanwege zijn voortrekkersrol bij de reconstructie van de Nieuwlandbrug

2011: Rob Roedema, archeoloog van de gemeente Alkmaar

2010: Remonstrantse kerk Fnidsen. (350j. bestaan en de symbolisch voor grote inzet van de vrijwilligers van alle monumentale kerken)

2009: Stichting Johan Bos (in stand houden industrieel erfgoed en molenaarsvak)

2008: Ben van Houten

2007: Carla Rogge

2006: Joop Sik voor zijn historische foto’s , het gidsen etc.

2005: Joost Cox voor de bijzondere restauratie stadhuis

2004: Hans van de Leygraaff voor de bijzondere verbouwing van zijn pand

2003: MCA voor de restauratie Cadettenschool en aandacht voor de geschiedenis)

2002: redactie tijdschrift Oud Alkmaar (Sandra de Vries, Joop Kila, Harrie de Raad)

2001: mevrouw A.Hofstede – Buur

2000: R. Zweers-Heymans en J. IJf voor hun inzet bij de Pinksterdrie-tochten

1999: mevr. N. Duyf-Koekenbier

1998: Wil Boots en Gonna de Reus voor hun kunsthistorisch onderzoek van de algemene begraafplaats

1997: Marcel Corbié voor het restaureren van zijn woning aan de Koningsweg

1996: P. Verhoeven

1995: drs. G.N.M. Vis voor zijn publicaties in het bijzonder over Ouderenzorg

1994: Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk

1993: de Gidsengroep

1992: niet uitgereikt

1991: ?

1990: leden van de Welstandscommissie

1989: Stichting Behoud Alkmaarse Bodemvondsten

1988: Stichting Alkmaarse Historische Reeks

1987: J. Meurs

1986: Visjan en mevr. Van Uden

1985: Th. de Munnik (Alkmaarse Molenverening)

1984: groep Kapelkerk o.l.v. H.van Westrienen en de eigenares van ’t Landwijf

1983: G. Kaper

1982: B. Jansen (Stichting behoud Dominicuskerk)

1981: wethouder P. IJssels

1980: gidsengroep Oud Alkmaar o.l.v. mevr. N. Duyff-Koekenbier

1979: P. Boer

1978: A. Houterman, directeur drukkerij Ter Burg

1977: niet uitgereikt

1976: L.F.M. Landzaat

1975: Henk Krabbendam

1974: Hans Koolwijk

1973: T. Wortel en de heer De Vree voor restaureren woning

1972: niet uitgereikt

1971: Rein Bankert

1970: B. Smeele

1969: mevr. Slijkerman en mevr. Visser voor het opknappen van hun huis aan de Kooltuin