Op 16 oktober jl. werd het eerste exemplaar van het Grote Kerk boek, ‘Grote Kerk Alkmaar, 500 jaar bouwen en behouden’ overhandigd aan wethouder cultuur Christian Braak. Leen Spaans, voorzitter van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties, dankte de vele sponsors die de uitgave mogelijk maakten. Uitgeverij Matrijs uit Utrecht brengt het boek op de markt. Maar alle leden van de Historische Vereniging Alkmaar en de Vrienden van de Grote Kerk ontvangen het boek gratis, bij wijze van feestelijk slotakkoord van de grootse viering van 500 jaar Grote Kerk in dit jaar. De wethouder reageerde trots op het mooie boek. Carolien Rozendaal van de gemeentelijke afdeling Erfgoed en projectleider van het boek bedankte de twaalf auteurs. Jan van Houten, één van hen, gaf met een korte presentatie enkele bijzonderheden prijs, die bij het bouwhistorisch onderzoek aan het licht waren gekomen. Om bij het publiek het gevoel op te wekken, dat er een heel bijzonder boek op hen wachtte. Muzikaal werd de presentatie ondersteund door het Hiëronymus-ensemble en Pieter van Dijk. Zij lieten ontroerend mooie muziek uit de bouwperiode van de kerk horen.

De leden van de Historische Vereniging Alkmaar en de Vrienden van de Grote Kerk kunnen de komende week hun boek komen ophalen op vertoon van een te-goed-brief. Alle anderen kunnen alsnog lid worden of het boek kopen in de boekwinkel à €34,95.

(Foto’s: Erna Faust)