De Stichting Religiegeschiedenis Noord-Kennemerland (2016) heeft op 3 oktober jl. een contract gesloten met de bekende Amsterdams-Alkmaarse historicus dr. Jurjen Vis. In de religiegeschiedenis (van prehistorie tot heden) van genoemd gebied staan de plaatsen Velsen, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Limmen, Heiloo, Egmond, Bergen en Alkmaar centraal. De stichting is ervan overtuigd dat kennis van de geschiedenis, inclusief juist ook die van religieuze tradities, noodzakelijk is in de roerige tijd waarin wij leven. De stichting brengt deze geschiedenis breed onder de aandacht met lezingen, lessen, excursies, rondleidingen en publicaties. Het project is breed van opzet, ontzuild en geseculariseerd. Vis deed eerder onderzoek naar de abdij van Egmond en schreef de Geschiedenis van Alkmaar en het Alkmaarse hofjesboek. Zijn boek over de religiegeschiedenis zal najaar 2022 worden aangeboden.