Schager 600 jaar stadsrechten expositie in Regionaal Archief

Schagen, 13 april 2015

UNIEKE SCHAGER EXPOSITIE

SCHAGEN – Het stadsrecht, de dubbele moord, de munitietrein, een atlas met kaarten van Schagen en omgeving uit 1891 en de eerste Schager Courant uit 1857.  Het komt allemaal voorbij tijdens de expositie, die het Regionaal Archief in Alkmaar houdt ter gelegenheid van 600 jaar stadsrechten.

De documenten kunnen en/of mogen niet naar Schagen worden vervoerd. Te grote kans op schade. Daarom is de expositie aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. Waarbij ook het oudste archiefstuk van Schagen, een vijftiende eeuws afschrift van een akte uit 1299 kan worden bekeken.

De tentoonstelling is te zien tijdens rondleidingen, die op zaterdag 6 juni, vrijdag 26 juni, maandag 24 augustus en zaterdag 5 september om 14 uur beginnen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via   of 072-8508206. De rondleiding is voor leden van de Historische Vereniging Schagen gratis. Anderen betalen 2,50 euro.

Wat er te zien is:

– het oudste archiefstuk van Schagen, een 15e eeuws afschrift van een akte uit 1299
– het eerste stadsrecht van Schagen uit 1415
– het keurboek van de vroedschap vanaf 1639
– een atlas met kaarten van Schagen en de polders eromheen uit 1819
– de verkoop van de heerlijkheids titel aan een Brit uit 1919
– de Dubbele Moord met processtukken
– de eerste Schager Courant uit 1857
– een notulenboek met brandschade uit de verbrande kerk (1895)
– een plattegrond van Schagen uit WO II waarop de schade bij de treinbeschieting is ingetekend

Voor het hele feestprogramma, klik hier.