Tentoonstelling ‘Gepakt! Misdaad en straf rond 1900’

Hebzuchtige inbrekers, frauderende dames, stelende kinderen en voortvluchtige moordenaars.
Vanaf 12 juni 2015 staat de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, met de tentoonstelling ‘Gepakt!’ volledig in het teken van misdaad en straf rond 1900.

Er schuilen spannende, ontroerende, indrukwekkende en trieste verhalen achter de namen, delicten en straffen in gevangenis- en rechtbankarchieven in de depots van het Noord-Hollands Archief. Het leven in de strafgevangenis bestaat rond 1900 uit ‘eenzame opsluiting’ in volstrekte anonimiteit. Gevangenen worden  aangesproken met een nummer in plaats van hun naam en buiten de cel moeten zij een masker op om elke vorm van communiceren met medegevangenen voorkomen.

Met unieke objecten zoals een originele celdeur en slaapkooi en nooit eerder getoonde documenten zoals foto’s van de Koepelgevangenis in aanbouw, signalementskaarten en spotprenten krijgen misdaad en straf rond 1900 een gezicht.

Adres en openingstijden
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat 40 in Haarlem. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag en elke derde zaterdag van de maand van 9.00-17.00 uur. Extra openingsdagen zijn er op zondag 14 juni, zondag 23 augustus en zondag 30 augustus van 12.00-17.00 uur.

Bouw van de koepelgevangenis in Haarlem, 1901, collectie: Noord-Hollands Archief.