Straatmeubilair

Op maandag 30 april start de Historische Vereniging Alkmaar haar wandelingenseizoen met een wandeling over Straatmeubilair. Tijdens de wandeling laten wij u kennismaken met een onbelicht aspect van ons straatbeeld.  Dit wordt mede bepaald door het straatmeubilair dat in de straten van Alkmaar te zien is. U zult verrast zijn over alles wat daarbij een rol speelt. Straatmeubilair legt ook de geschiedenis van de stad vast. Daarvan zullen wij u een aantal voorbeelden geven.

Wist u dat er een kronings-putdeksel in de stad ligt? Zitbanken zijn soms de weerslag van fel bestreden beslissingen. De stad liet zijn waardering voor burgemeesters via straatmeubilair blijken. Tijdsaanduidingen zijn onmisbaar in de huidige tijd, maar waren dat ook al honderden jaren geleden. En wat te denken van de plaatsing van de huidige ondergrondse afvalbakken. Deze staan soms spiegelbeeldig aan vroegere afvalkuilen. Veel aanwijzingen zijn in het straatoppervlak aangebracht om ons het verleden van Alkmaar te verduidelijken.

Het wordt een wandeling die u op een heel andere wijze naar Alkmaar en zijn geschiedenis laat kijken.

De wandeling is op 30 april. Start 19.00 uur op het Stationsplein bij de traverse over het spoor.  Deelname is gratis.