Beeld van Truus in Alkmaar!

Het beeld voor Truus Wijsmuller is klaar in klei, 70 cm hoog. Het mag in de week van Monumentendag in Alkmaar staan. De Historische Vereniging Alkmaar kreeg toestemming van de kunstenaars om het beeld alvast aan het publiek te tonen. De plek is de Lutherse Kerk aan de Oudegracht 187. We geven aan de hand van foto’s uitleg over de productie van het beeld, dat inmiddels is vergroot tot 210 cm in kunststof. Daarvan worden mallen gemaakt, waarna het beeld in brons gegoten kan worden. In 2020, het herdenkingsjaar van 75 jaar vrede in ons land na de Tweede Wereldoorlog, wordt het beeld geplaatst op de Mient, tegenover het geboortehuis van Truus.

Op deze pagina kan in detail gelezen worden waarom Alkmaar dit eerbetoon aan Truus Wijsmuller wil brengen: een grote verzetsheldin, in onze stad geboren en getogen, bijna vergeten, maar als redder van 10000 kinderen uit handen van de nazi’s een blijvende bron van inspiratie. Zij is het waard om herinnerd te worden midden in onze stad. Kom het ontwerp voor haar beeld bewonderen en laat u ontroeren door de 28 kinderen, die om haar heen staan.

In de Lutherse Kerk organiseert de HVA een expositie rond het Monumentendag-thema van dit jaar: ‘Plekken van plezier’. De kerk is open van:

• dinsdag 10 september tot en met vrijdag 13 september van 11.00 uur tot 17.00 uur en op:
  • zaterdag, de Open Monumentendag,  14 september, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Fotografen hebben het thema ‘Plekken van plezier’ tot uitgangspunt genomen en exposeren hun werk hier tijdens de week van Open Monumentendag. De dichters van het Alkmaarse Dichtersgilde lieten zich door de foto’s inspireren en schreven er gedichten bij. Het beeld van Truus, de foto’s van ‘the making of’, de foto’s op het thema ‘Plekken van plezier’ en de groot afgedrukte gedichten vormen samen een bijzondere expositie.

Op zaterdag 14 september geeft de Historische Vereniging Alkmaar ook nog aandacht aan de Monumentenloods, die in beheer is van de HVA.

En op zondag 15 september organiseert de HVA een stadswandeling onder het thema ‘Plekken van plezier.’