De Historische Vereniging Alkmaar (HVA) en het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) maken zich sterk voor het behoud van het PEN-dorp, een ontwerp van architect Abe Bonnema. Om meer begrip en inzicht te krijgen in de waarde van het werk van Bonnema, organiseerden de HVA en de AIA een fietstocht op zondag 14 juli 2019. Het was een groot succes.

Zo’n 70 deelnemers gingen in drie groepen langs de zeven Alkmaarse projecten van Abe Bonnema. Elke groep had twee gidsen, één van de HVA en één van het AIA. Hoogtepunt was het bezoek aan het PEN-dorp, dat al vele jaren niet meer toegankelijk is, maar voor ons door De Geus/HBB, de projectontwikkelaar, bij uitzondering werd geopend. Bij één van de anti-kraakwacht-bewoners mochten we zelfs een kijkje binnen nemen. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is het complex nog vol verrassingen.

Daarvoor en daarna bekeken we het Politiebureau en het Stadskantoor, winkelcentrum de Mare, de houtskeletbouw-woningen en de imposante HVC, de huisvuilcentrale. Bij één van de houtskeletbouw-woningen mochten we van de bewoners ook een kijkje binnen nemen. Het ‘Indianendorp’ is de bijnaam van het bijzondere wijkje, dat als een hecht en gezellig dorp in de stad ligt.

 

Na afloop was het goed en gezellig napraten op het terras van Roberto aan de Kennemerstraatweg. De conclusie van de deelnemers was zeer positief: ‘de stad weer eens met andere ogen bezien’, ‘doe hier al 20 jaar mijn boodschappen (De Mare), maar nog nooit op deze manier naar het ontwerp gekeken’, ‘wat een unieke wijk blijkt Alkmaar te hebben’ (Indianendorp), ‘hoe een huisvuilcentrale als een trots juweel in het landschap kan staan’, ‘HELP! Red het PEN-dorp!’.

Met dank aan de gidsen van HVA, AIA, Stedelijk Museum Alkmaar, Kunstuitleen en Kunstnet.

  • Lees meer over het Pendorp in deze column van de HVA.
  • Of zie de docu van Kunstnet.
  • Deze zomer is er bovendien in het gebouw van het Regionaal Archief in de expositiezaal van de Kunstuitleen een fototentoonstelling te zien van Bonnema’s werken in Alkmaar.