Bastiaan de Leeuw van Groen Links verdedigde vanavond in de Alkmaarse Gemeenteraad zijn motie om de schoorsteen van Krom aan het Jaagpad de status van Alkmaars Monument te geven. De Historische Vereniging Alkmaar bepleitte dat eerder met een column en een brief. De motie werd met 27 stemmen voor en 8 tegen aangenomen. Verwacht mag worden, dat het College nu ernstig in overleg zal treden met de eigenaar/projectontwikkelaar om aan dit voornemen mee te werken. Dan zou het nieuwbouwplan aan het Jaagpad enigszins moeten worden aangepast. Maar het zou er nog mooier van worden als dit industrieel erfgoed op die plek blijft herinneren aan de succesvolle Alkmaarse industrie die hier ooit was gevestigd en aan onze voorouders veel werkgelegenheid bood. De nieuwe wijk zou er door gekenmerkt worden en een eigen identiteit door krijgen. Wij hopen dat de eigenaar zijn plan nog eens wil herzien en dit zeldzame stukje Alkmaars industrieel erfgoed wil sparen. Onze vereniging en de Cuypersstichting en de Bond Heemschut en de Stichting Stif voor monumentale fabrieksschoorstenen voelen zich in ieder geval door de politiek gesteund in onze actie voor behoud.

Lees hier de motie

Lees hier de brief aan College en Gemeenteraad

Lees hier de brief van Stif

Lees hier de column