Hier vindt u ons Ringersdossier. Alle publicaties en nieuwtjes van onze aktie “Redt Ringers” worden hier bewaard. Sommige afbeeldingen kunt u vergroten.

Gaat het dan toch lukken om Ringers nieuw leven in te blazen ?

De uit de HVA-Ringers-Denktank voortgekomen zelfstandige Stichting Adapt! doet er zijn uiterste best voor.

Zie de speciale websitepagina van Adapt over Ringers hier.

En zie hun Facebookpagina van Ringers Chocoladefabriek hier.

Historische Vereniging Alkmaar steunt het nieuwe Ringersontwerp

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Klik hier voor het persbericht van gemeente, MAB en HVA.

Klik hier voor een toelichting van de Historische Vereniging Alkmaar op het persbericht.

Op de website van Dichtbij.nl vindt u een aantal berichten over Ringers en de ontwikkeling van Overstad. Klik hier.

Hier zijn verschillende films en radio- en tv-interviews over de Ringersfabriek te vinden (klik op de afbeelding voor een vergroting):

Ringersfabriek tussen hoop en sloop (van Kunstnet): klik hier.

Expositie Ringers in het Stedelijk Museum (van Hans Visser, AC): klik hier.

Ringerstentoonstelling in Stedelijk Museum (van het Museum): klik hier.

Ringers, oud gebouw – nieuw gebruik, (interieurfoto’s); klik hier.

Redt Ringers (radio-interview RTVNH): klik hier.

Lees hier het verzoek tot aanwijzing van gemeentelijk monument.

Lees hier de redengevende omschrijving (‘RGO’) bij de monumentaanvraag.

Lees hier het monumentadvies van de Welstands- en Monumentencommissie Alkmaar.

Lees hier de afwijzing van het College van B&W.

Lees hier het bezwaarschrift tegen het afwijzen van de gemeentelijke monumentstatus.

Handtekeningenactie Redt Ringers. Op 12 april 2012 werden 1300 handtekeningen van de actie Redt Ringers overhandigd aan Burgemeester en Wethouders van Alkmaar. De burgers protesteren tegen de sloop van de voormalige Ringers’ Chocoladefabriek. Klik hier.

Lees hier de tekst, die uitgeproken is bij de aanbieding van de handtekeningen.

F.H.Ringers jr en Huize Voorhout Alkmaar. Foto’s uit het Ringers-familiearchief. Het bouwbedrijf Ringers heeft in de eerste helft van de 20e eeuw heel veel bijzondere woningen en gebouwen toegevoegd aan de stad. De uitbreiding van Huize Voorhout aan de Kennemerstraatweg is er een voorbeeld van. In het Ringers’ familiearchief werden foto’s gevonden van vlak na de ingebruikname. Een idee van de enorme bouwactiviteit voor de stad krijg je in het “Revue”-boekje bij het 25-jarig huwelijksjubileum van de oudere broer van Frits jr. Daarin worden alle bouwwerken van de eerste 25 jaar van de firma bezongen. Ringers heeft ook de chocoladefabriek gebouwd, die de Historische Vereniging Alkmaar graag zou willen behouden voor de stad als uniek industrieel erfgoed.

Klik hier voor de fotoreportage.

Ringers gerstaureerd ! In het voorjaar van 2011 werd in een rommelhok op de CSG Jan Arentsz een aquarel ontdekt, met gebroken glas en een gebroken lijst. Vermoedelijk daar eens neergezet na een ongelukje en vergeten. Het stelt het gebouw van een vroegere fusiepartner voor, de Juliana Ulo uit de Burgemeester Palingstraat, die in 1970 opging in het Christelijk Lyceum, de voorganger van de CSG Jan Arentsz. Het prachtige gebouw werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw helaas gesloopt om plaats te maken voor woningen. Het bleek een kunstwerk te zijn van de jonge architect Frits Ringers (samen met vader en zoon Van Reyendam). Onlangs keerde de aquarel in volle glorie terug uit Haarlem. Ringers ontwierp en bouwde zo’n honderd jaar geleden verschillende belangrijke gebouwen in Alkmaar. Behalve deze school o.a. de Ringers’ Chocoladefabriek, Villa de Lange, Huize Voorhout, Huize Nassau en nog heel veel meer. Dèze Ringers is gelukkig weer gerestaureerd!

Klik hier voor een fotoreportage.

Mark Koning, architect. Met deze vogelsperspectieftekening begon onze actie voor het behoud van de Ringers Chocoladefabriek te Alkmaar, in april 2011.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.